Zdrowie

Pasta pesto – siła tkwi w prostocie!

Pasta pesto, czyli zielony sos na bazie bazylii, to przysmak nie tylko Włochów. Obecnie ludzie z całego świata chętnie wprowadzają ten sos do swojego menu, łącząc go z makaronem, mięsem czy pieczywem. Dlaczego tak chętnie wiele osób wybiera pastę pesto? Z czego składa się ten przysmak i jak go zrobić? Jeśli chcesz poznać odpowiedzi na powyższe pytania, koniecznie przeczytaj nasz tekst. http://rogowski.net.pl

Pasta pesto – z czego się składa?

Jakie produkty wykorzystuje się, by zrobić pastę pesto? Bazą klasycznego pesto, które przygotowywano już w średniowieczu w Genui, jest bazylia. Oprócz tego każdy kucharz, który chce zrobić tą pastę, potrzebuje: orzeszków pinii, czosnku, parmezanu lub sera pecorino, oliwę z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu.

A jak zrobić w prosty sposób przygotować pastę pesto w domu?

Najpierw musimy zebrać wszystkie składniki. Następnie blendujemy liście bazylii, pokrojony czosnek, a także podprażone orzeszki piniowe i szczyptę soli. Kiedy to będziemy miksować się w blenderze, należy powoli wlać połowę oliwy. Potem dodajemy starty ser, a po chwili dodajemy resztę oliwy. Na koniec doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny i solą (jeśli wcześniej daliśmy jej zbyt mało). Gdy to zrobimy, zostaje nam jedynie przełożyć pastę pesto do słoiczka, a na wierzch możemy dodać kilka łyżeczek oliwy.

Pasta pesto może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.

Prostota w kuchni!

Pasta pesto jest chętnie wybierana przez wielu Polaków. Dlaczego tak bardzo smakuje nam ten włoski przysmak? Siła tego zielonego sosu tkwi w prostocie tego przepisu. Bazylia, orzeszki pinii i oliwa z oliwek – to proste składniki, które świetnie się ze sobą komponują i nadają niepowtarzalny smak każdej potrawie.

Oprócz tego pasta pesto jest niezwykle uniwersalna. W Internecie można znaleźć mnóstwo wariacji na temat tego przepisu. Pesto można przygotować nawet bez użycia bazylii, która jest przecież podstawą tego sosu! Czym można więc zastąpić bazylię? Innymi ziołami lub nawet warzywami. W zastępstwie można użyć: mięty, pokrzywy, szpinaku, rukoli czy natki pietruszki.

Również pozostałe składniki można z powodzeniem zamienić. Orzeszki pinii można zastąpić innym rodzajem orzechów (np.: włoskimi) albo pestkami z dyni lub słonecznika. Także rodzaj sera można zamienić. Jeśli chcemy zrobić bardziej łagodną wersję tego zielonego sosu, warto wybrać mozzarellę, gdy zależy nam na tym, by ser był ostry i wyrazisty wybieramy ser Ragusano.

Pasta pesto i makaron? Istnieją też inne połączenia!

Powszechnie przyjęło się, że pasta pesto najlepiej smakuje wraz z makaronem. Jednak nie jest to jedyne połączenie, w jaki można wykorzystać włoski, zielony sos. Idealnie komponuje się on z mięsami (niektórzy nawet wykorzystują go jako dodatek do farszu), kanapkami, a nawet rybami! Warto przejrzeć przepisy, jakie znajdują się w Internecie. Można znaleźć wiele inspiracji oraz zaskakujących propozycji wykorzystania pasty pesto!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *